Léser-Futás | Laser-Run szabályzat 2023

Az UIPM Laser Run egy izgalmas sport, amely két különböző tevékenységet kombinál: futást és lézerlövészetet. A versenyeket különböző szinteken rendezik meg, a helyi és regionális versenyektől kezdve a világbajnokságig. Az UIPM, a Modern Pentathlon Nemzetközi Szövetsége, felelős a versenyek szervezéséért és a világranglista vezetéséért.

A versenyek két fő kategóriában kerülnek megrendezésre: Elit és Nyitott. Az Elit kategória azoknak a sportolóknak szól, akik hivatalosan regisztráltak az UIPM-nél, és képviselik országukat és nemzeti szövetségüket a nemzetközi versenyeken. A Nyitott kategória azoknak a sportolóknak szól, akik nem képviselnek hivatalos szövetséget, de szeretnének részt venni a versenyeken egyénileg.

A verseny során a résztvevőknek először lövészetet, majd futást kell teljesíteniük. A futás és a lövészet sorrendje, a távolságok és a körök száma különbözik az egyes korcsoportok és versenytípusok (egyéni, váltó) esetében. Például a fiatalabb korcsoportokban, mint az U9 és az U11, a gyerekeknek rövidebb távolságokat kell futniuk és kevesebb lövészetet kell teljesíteniük, míg az idősebb korcsoportokban, mint a Juniorok és a Seniorok, hosszabb távolságokat és több lövészetet kell teljesíteniük.

Az UIPM Laser Run versenyek célja, hogy ösztönözzék a gyerekeket és felnőtteket egyaránt a sportolásra, és lehetőséget adjanak nekik, hogy javítsák a teljesítményüket egy versenykörnyezetben, miközben betartják a szabályokat és előírásokat. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy az emberek bekapcsolódjanak a sportba, fejlesszék a fizikai kondíciójukat és a lövészeti készségeiket, miközben versenyeznek és szórakoznak.

Lézer Futás szabályok röviden

Szabályok: A hivatalos nemzetközi versenyszám távja 5*600m 4 lövészettel. Kisgyerekeknél (U9, U11) 300m és hivatalosan is lehet két kézzel fogni a pisztolyt.

A lőtábla 10 méterre található a lőállásoktól és a lövést leadott lézerpisztoly hatására jelez. Amennyiben a lövés a fekete körben „landol”, egy LED lámpa zölden jelez, amennyiben ezen kívűl esik a lövés, úgy pirosan. Az alábbi ábra szemlélteti a táblát illetve a jelző fényeket.:

A táblára 5 „zöld” találatot kell leadni. Amennyiben ez sikerült tovább lehet futni. Ha valaki 50mp alatt nem tudja ezt teljesíteni, akkor is futhat tovább. Aki a leggyorsabban teljesíti a távot, az a győztes.

A fiatalabb korosztályoknál a lőtábla távolsága 5 illetve 10 méter is lehet. Fontos szabály, hogy a pisztolyt minden egyes lövés után hozzá kell érinteni az asztalhoz. Amennyiben ez elmarad, úgy a versenyző 10mp büntetéssel sújtható.

Részletes szabályzat

A részletes és teljes Laser-Run szabályzat ide kattintva tölthető le!